header

Nieuwsbrief

captcha 

FAQ

Op deze pagina een uitleg van het nivo (de grading) die de rijders in het kampioenschap pocketbike de afgelopen jaren hebben bereikt.

Wat wordt er met "nivo" bedoeld?
Jouw nivo wordt berekend door jouw snelste rondetijd te vergelijken met:
a) de snelste rondetijd in jouw klasse (nivo in klasse) en
b) de snelste rondetijd uit alle klassen (absoluut nivo).

Voorbeeld: Als jij op een circuit bijvoorbeeld een rondetijd haalt van 36 seconden, de snelste rijder in jouw klasse heeft een rondetijd van 33 seconden en de snelste ronde van de dag is 30 seconden, dan is jouw 'nivo in klasse' gelijk aan 1.09 (36 : 33) en je 'absolute nivo' is gelijk aan 1.20 (36 : 30).


Wat vertelt mijn nivo me?
Het nivo geeft een goed beeld van jouw capaciteit om hard rond te gaan op het circuit. In de loop der jaren is gebleken dat het nivo vrijwel onafhankelijk is van het circuit waar je rijdt, en zelfs ook bij een natte baan (binnen grenzen) gelijk blijft.

Je kunt aan het verloop van je nivo goed zien hoe je rij-capaciteit zich ontwikkeld in de loop van een of meer seizoenen. Uiteraard zie je bij de overstap van klasse waarbij het vermogen waarmee je de baan opgaat flink wijzigt (bv van Junior B naar een Senior klasse) wel een stap in je nivo.


Wat doen we met nivo?
Vanaf seizoen 2008 geldt voor elke klasse een minimum nivo-eis. Om mee te mogen rijden in een klasse moet je een zekere ervaring en snelheid hebben. Dit is ingevoerd om te voorkomen dat een nieuwe, onervaren en (nog) niet zo snelle rijder in de race mee kan doen.

Wanneer het snelheidsverschil tussen rijders in een race te groot is, zullen er namelijk meer gevaarlijke situaties ontstaan.


Hoe weet ik wat mijn nivo is?
Van alle "oud" rijders is het nivo uit eerdere race-jaren al bekend. In de lijst is het "absolute nivo" gegeven, dus jouw nivo ten opzichte van de snelste rijder van de wedstrijddag.

 • Zie deze lijst voor een overzicht gesorteerd op naam.

  Een nieuwe rijder kan zijn nivo inschatten aan de hand van zijn rondetijd op een circuit waar hij heeft getraind, in onderstaande tabel de 'vertaling' van nivo naar rondetijd voor de circuits van Zwolle en Stadskanaal.


   

  Nivo

  Minimum

  Rondetijd

  Rondetijd

  Klasse

  Nivo eis

  Zwolle

  Stadskanaal

  Snelste ronde

  -

  -

  30.4

  26.0

  Open 40, Open 50, Open 4-tact

  1.00

  1.10

  33.4

  28.6

  Standaard 40

  1.04

  1.30

  39.5

  33.8

  ZB Water, Senior Plus

  1.07

  1.34

  40.7

  34.8

  Junior B, Junior 4-tact, ZB Lucht

  1.10

  1.38

  42.0

  35.9

  Junior A

  1.15

  1.53

  46.5

  39.8